Ministrikk – klassisk barnestrikk i kul vri

Det er ikke så ofte jeg gremmer meg over ikke å ha små mennesker å strikke til. Boken Ministrikk. Den siste valsen gir næring til håpet om små barnebarn…..

Nettopp fordi jeg ikke har vært særlig opptatt av barnestrikk siden egne sønner var små (og særlig den eldste løp rundt som en fargeklatt i hønsestrikk), har jeg heller ikke fulgt med på hva som har beveget seg der ute. Inntil den nevnte boken kom i posten som anmeldereksemplar fra Gyldendal forlag, hadde ikke begrepet «ministrikk» befunnet seg  under min radar.

CBAB2C3B-F5B9-41CF-8C21-3A0DE84E9711
Charlotts genser er enkel å strikke, og har morsomme detaljer i rundfellingen.

Dette til tross for at jeg noen år siden til og med hadde strikket min versjon av «Charlotts genser», men da fra boken Strikk til mamma og mini. Den kjøpte jeg fordi jeg sjelden klarer å gå forbi bordet med strikkebøker på tilbud på Ark eller Norli. Jeg strikket også en litt luksuriøs angoragenser før boken havnet i selskap med et titalls strikkebøker i hylla på hjemmekontoret.

Lite visste jeg om den nettsiden Ministrikk, som da den ble startet i 2014 var noe helt nytt i sitt slag. Konseptet var salg av egne nedlastbare strikkeoppskrifter . Gjennomført design, proffe bilder, nydelige unger og plagg i utsøkt fargeharmoni ga etter hvert Instagram-kontoen rundt 50 000 følgere. Mange av disse befant seg i utlandet. Oppskriftene ble oversatt til engelsk, og solgt til strikkere i Russland, Asia, Sør-Afrika og USA.

Plagg som varer

Det var Charlott Pettersen, før Ministrikk en moteskolert journalist i Dagbladet med sjelden teft for trender som la grunnlaget for strikkesuksessen. I sin første mammapermisjon startet hun en blogg om barneklær. Interessen for tradisjon og håndverk førte henne til farmorens strikkeplagg.

IMG_1188
Baggybuksa er blitt en klassiker fra Ministrikk, designet av Linda Hansen.

Det var farmor Margot som lærte Narvik-jenta å strikke, og som særlig i starten også måtte fullføre Charlotts prosjekter. Men som først og fremst ga henne respekt for – og kjærlighet til – håndlagede plagg som kunne vare fra generasjon til generasjon.

Som forløper til Strikk til mamma og mini  ga hun ut Den store guttestrikkeboka. Begge ble bestselgere,  ga inspirasjon til en ny generasjon av strikkende mammaer, etter at den forrige generasjonen fant det både enklere og billigere å kjøpe barneklærne i kjedebutikkene. (Og mange av dem kunne ikke/kan ikke strikke i det hele tatt).  I motsetning til Charlotts farmor, som strikket fordi familien trengte klær, tar dagens mammaer til pinnene fordi de vil skape klær som både har særpreg og kan gå i arv til søsken, venners barn – og deres barn.

Ministrikk blir til

I arbeidet med Strikk til mamma og mini  tok Charlott Pettersen kontakt med Linda Hansen for å be henne strikke et par modeller til boken. Selv hadde hun ikke tålmodighet til de store, kompliserte strikkeprosjektene.  Ved siden av jobben som grafisk designer, drev Linda Hansen en strikkeblogg. Før hun visste ordet av det var hun med på å starte Ministrikk. I et intervju i med Benedicte Ramm i Dagens Næringsliv forteller hun: – Det er så mange som har sagt at Charlott Pettersen inspirerte dem til å strikke. Det hun laget var noe nytt da det kom. Ikke den hjemmestrikkede restegarn-stilen, men en enkel, nostalgisk, nordisk stil. Den traff en nerve.

Feelgood-strikk

Som en minnebok og hyllest til venninne og medgründer Charlott,  som døde i 2017, har Linda Hansen samlet 25 oppskrifter mellom to permer.

PrintNoen av dem, som «Dansekjolen», «Baby Boho» og «Margotbuksa» er nærmest ikoniske, og blir delt på sosiale medier over hele verden. Strikkeglade mammaer – og bestemødre – sørget for at den måtte trykkes i nytt opplag allerede før Gyldendal forlag hadde lansert den.

Og det er ikke så merkelig. Ministrikk. Den siste valsen er rett og slett en feelgood-bok for alle som er opptatt av klassisk strikk – i kul vri.

(Kilder: Ved siden å ha frydet meg over boken har jeg lest forlagets vaskeseddel og ikke minst Benedicte Ramms intervju i Dagens Næringsliv 7/8-2019).

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s