Siste strikk fra Arne & Carlos

Har du noen gang hatt fantasi til å ønske deg en genser med geiter? Selv håper jeg å få to ferdige til jul.

Opphavet til denne nyskapning av en tradisjonsgenser er designerduoen Arne & Carlos.

For en som har hatt minst tyve julekuler på pinnene, har strikket tre setesdalsgensere i ny vri, men ga opp de langbeinte strikkedukkene, har det lenge vært en drøm å møte de to designerne som holder til på en nedlagt jernbanestasjon på Tonsåsen  i Valdres. Jeg var yr av forventning da jeg en sensommerdag fikk sitte på med Aina fra Kirkens Nødhjelp for å ta en titt på de aller første plaggene fra den nye geitekolleksjonen.

Det er nemlig Kirkens Nødhjelp som har tatt intiativet til den ganske originale mønsterstrikken som nå er til skue på terrassebordene på den praktfulle eiendommen som ligger på 760  meter over havet. Hjelpeorganisasjonen har i en årrekke hatt geita som symbolgave, men ønsket i år å gi den et mer håndfast uttrykk enn bare et kort med bilde av ei geit som takk for bidraget. Geita er gjennomgangsmotivet på både  votter, lue og gensere som er strikket opp både i både i barn og voksenstørrelse.

Plikter å gi tilbake

Designerduoen tente umiddelbart på ideen da de fikk henvendelsen fra Kirkens Nødhjelp. Inspirasjonen til selve geita fant de i en gammel lærebok de hadde liggende:  Sløyd-dekor med svipenn, tusj og farger. Geita var et av mange motiver som kunne svies inn spekefjøler på den tiden da tresløyd var et must for både jenter og gutter i barneskolen.

IMG_0896
Geitefiguren nederst til høyre er den som nå kan strikkes, At tegningen viser en bukk, og ikke ei geit av hunkjønn, ble ordnet med noen enkle maskegrep

— Vi synes rett og slett at det er hyggelig å gjøre noe for en organisasjoner som er bra, forklarer Arne. – Når man er så priviligerte som oss, plikter man å gi noe tilbake til mennesker som sliter med å overleve. Vi trenger å tenke på hvor heldige vi er sammenlignet med andre i verden. Med strikking håper vi å skape engasjement for å gjøre en innsats for en god sak. Muligheten nå er å kjøpe en strikkepakke med geitemønster.

Og resten av intervjuet med Arne & Carlos står i uken utgave av Allers. Løp og kjøp.

IMG_1022

Strikkepakkene kan kjøpes i noen garnforretninger og bestilles på nettbutikken: www.kirkensnodhjelp.no/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s