En sommer med restegarn

Å være gal etter garn har en klar minusside: det blir mye restegarn. Sommerens utfordring har vært å lage hele plagg av de mange enkeltnøstene som ble igjen etter fullførte strikkeprosjekter.

Denne posten skal imidlertid starte med digresjonen og tipset om hvordan unngå å ende opp med disse enslige nøstene, nemlig å strikke jakker og gensere ovenfra og ned. Svært mange oppskrifter starter nå fra halskanten. I stedet for å strikke bolen først, som oppskriften foreslår, begynner jeg alltid med ermene.

Det har to fordeler: det blir ikke så tungt å strikke ermer som det er når man må ha hele bolen i fanget. Og ved å strikke bolen til slutt, er det bare å holde på til det ikke er mer garn igjen. For meg har dette funket fint opptil flere ganger, og genseren – eller jakken – har fått akkurat passe lengde.

Retrostrikk fra 1980-tallet

Så til restegarnet og de mange posene som befinner seg oppbevaringsbokser i kjelleren. Siden jeg i løpet av de siste ti årene har strikket et ukjent antall overdeler i tynn alpakka, var det mange restenøster som fordret pinner nr 3. Et tilbud om oppskrift på nydesignet loppisgenser fra Pickles (https://www.pickles.no/strikkeoppskrifter-og-garnpakker/loppisgenser) fikk meg til å huske at jeg på 1980-tallet strikket tilsvarende genser både til meg selv og en liten sønn.

IMG_0921
Genseren blke strikket i litt oversize modell, med vid bol og smale ermer.

Utgangspunktet er stripene med lus fra mønsteret til Fana-koften. (Som tydeligvis også har vært inspirasjonen til loppis-genseren). Jeg var heller ikke alene om å strikke fanastriper i restegarn på den tiden.

Siden jeg aldri har tatt mål av meg til å bli nyskapende designer, er det meste jeg strikker på frihånd «stjålet» fra plagg jeg har sett i butikker eller motereportasjer. Mange av alpakkanøstene var i hvitt og diverse blåtoner (har alltid vært litt forsiktig i fargevalget). Et nøste med syrinfarge lå også der, og kunne muntre opp i det blå-hvite.

For ikke å snakke om det sennepsgule som var igjen etter at jeg strikket «Vendela-genseren»  til en venninne. (https://galettergarn.no/2018/09/03/edruelig-strikk/) Den eneste investeringen i denne genseren, var et nøste i babyrosa.

Fordi stripene i ermene ikke er like, fikk jeg utnyttet garnet til det bare var små stoppenøster tilbake. Også rygg og forstykke er forskjellig fra ermeåpning og opp til halsen. Inspirerende å holde på med (bortsett fra de kjedsommelige timene med festing av alle tråder). Og veldig fornøyd med resultatet. Selvsagt et ekstra pluss å få ny genser for 30 kroner.

Sommertoppen

Etter en periode å ha hatt litt dilla på grytekluter (men gikk lei før jeg hadde brukt opp halvparten av garnet som var kjøpt inn), hadde jeg også mye bomullsgarn liggende. Sommertoppen er en kopi av en topp venninnen med Vendela-genseren hadde kjøpt håndstrikket på Flid-butikken i Trysil.

IMG_3479
Med håp om at sommertoppen kan brukes en liten stund til.

Her var fordelen at hver farge kunne strikkes til nøstet tok slutt. En morsom detalj er at skulderstroppene er strikket som hestetømmer. Lot det være igjen litt garn av to av fargene (brunt og mellomblått), og hentet frem en «strikke-lise» fra en håndarbeidskurv. Slike hestetømmer laget jeg metervis av i barndommen (må ha vært svært tålmodig).

IMG_0913
Strikking av hestehamp er en tålmodighetprøve, men gir fine stropper til toppen.

Nå plundret jeg litt for å skjønne teknikken, men fant løsningen i en instruksjonsvideo på YouTube. Igjen: null utgifter og morsomt å holde på med. Ganske så gøy med restegarn.

 

One thought on “En sommer med restegarn

  1. Veldig fine plagg.
    Er glad i å strikke jeg også. Bruker så å si nesten aldrig oppskrift. Liker helst å bruke en farge om gangen..komponerer etter hvert som plagget vokser.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s