Gøy med grytekluter

Trenden å strikke fargerike kluter som venninne og vertinnegaver har jeg ikke skjønt vitsen med. Grytekluter derimot……

Som så mange ble jeg inspirert til grytelapp-strikking gjennom boken «Strikk grytekluter»  av Mariann Harneshaug. Den ble gitt ut på Kagge forlag i januar 2017.

Da Avisa Nordland  (Harneshaug bor i Bodø) i forbindelse med lanseringen spurte henne hvorfor i all verden hun hadde laget strikkebok med grytekluter, svarte hun: – Jeg vilIe finne min egen nisje. Det er for eksempel veldig populært å lage kofter, så da fant jeg ut at jeg måtte gjøre noe annet.

For meg ble det starten på en ny hobby, innenfor den altoppslukende hobby som er strikking. I årenes løp har jeg både strikket og heklet en god del grytelapper. Felles for dem er at de har vært såpass tynne at de måtte brettes firedobbelt for å virke varmebeskyttende, selv når jeg har brukt ganske tykt bomullsgarn. «Strikk grytekluter» introduserte å strikke på en liten rundepinne, og dermed blir klutene doble. Når de attpåtil strikkes i mønster med to (eller flere) farger, blir de tilstrekkelig tykke.  Selv har jeg fått tilbakemeldinger fra fornøyde mottagere om at det er de beste gryteklutene de noensinne har hatt. For egen del vil jeg legge: og kanskje de mest dekorative?

Kaffe-klut-red

Det første mønsteret jeg benyttet, og som jeg har strikket nærmere 20 sett av, fant jeg imidlertid i strikkeboken «Strikkesidas favoritter». Det er en bok som er basert på bidrag fra de mange medlemmene i den lukkede Facebook-gruppen www.facebook.com/groups/strikkesida/. Der har 57 av tilsammen mer enn 130 000 medlemmer bidratt inspirerende oppskrifter. Mye av dette er praktriske småting som er relativt kjappe å strikke. Som disse gryteklutene med kaffekopper, laget av Jorunn Høyden fra Spydeberg. Sammen med en pose god kaffe er dette den perfekte presangen til venninnen som «har alt». De færreste har hjemmestrikkede  grytekluter.

Til svigerinnen som overhode ikke drikker kaffe, laget jeg en vri om kjærlighet til teen.

teklut-beskåret

Fra «Strikk grytekluter» hentet jeg oppskriften til det gøyale motivet med fuglene som sitter på vagle. Disse valgte jeg å beholde selv.

IMG_0177

De morsomme sauene som har iunnsloppet fårikålgryta fant jeg (gratis) oppskrift til å hjemmesiden til Jorid Linvik: https://joridweb.com. Disse befinner seg nå blant venner på ei hytte i Trysil.

IMG_0233 (3)

Det eneste minus med disse gryteklutene er at det er ganske kompliserte mønstre, det vil si at man må telle masker og følge med fra omgang til omgang. Både fuglene og sauene tok noen timer.

 

De korallfargede klutene er derfor en min egen lettvint-vri, bare strikket med lus i kontrastfarge. Det morsomme med å strikke grytekluter er at man kan bruke både fantasi og restegarn.

 

korall

 

 

2 thoughts on “Gøy med grytekluter

  1. Saueklutene i Trysil er flittig i bruk. Det stemmer at de er tykke nok til å brukes uten å måtte brettes. Absolutt en hyggelig gave, Tone!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s