Strikkelykke på Gran Canaria

De færreste reiser vel på et par ukers solferie på Gran Canaria for å strikke. Men den som er på langtidsopphold kan bli gal etter garn…..

Og det var nettopp dette Walborg Snarby ble slått av da familien for endel år siden tilbrakte to vintre i Arguineguin i håp om at sønnens astma ville bedre seg. Hjemme i Tromsø er Walborg eier av den godt besøkte butikken Snarby Strikkestudio. Garn, strikking og strikkeplagg har vært hovedinteresse og levevei i en årrekke.

img_0110
Sett fra havna er det ikke gitt at man skal finne en norsk strikkebutikk et sted bak seilbåter, hoteller og barer……

Selv hadde jeg hørt rykter om en norskdrevet garnbutikk i kjøpesenteret Ancora i Arguineguin. Dit tok jeg kystbåten fra Puerto Rico og mitt korttidsopphold på en strikkevennlig terrasse nær Amadores-stranden. Denne gangen var kofferten full av garn, men jeg har opplevd panikken over å gå tom for garn på mer enn en reise. Da er det greit å kjenne til de lokale depotene.

img_0102
Stort sett er Walborgs strikkebutikk fylt med garn fra Sandnes, men hun har også noe garn fra produsenten Vking.

En blid Walborg var opptatt med å hjelpe en innfødt kunde da jeg ruslet inn døren under skiltet «Norsk Strikking». Samtalen gikk lett og garnfaglig på spansk.

— Jeg har gått inn for å lære meg brukbart spansk, er Walborgs svar på rosen av hennes språkferdigheter. – Å beherske språket synes jeg man skylder det lokalmiljøet man bor i gjennom hele vinteren. Dessuten har jeg etter hvert fått en del spanske kunder. Særlig på lørdager kommer det damer ned fra Las Palmas for å handle norsk garn. Slike kvaliteter er ikke å få i andre garnbutikker på øya.

Allerede den første vinteren Walborg oppholdt seg på Gran Canaria oppdaget hun at det var så godt som umulig å få tak i skikkelig garn.

— De spanske butikkene fører stort sett garn i akryl. Garn i naturmaterialer som ull, bomull og alpakka er svært dyrt, fastslår hun.

Norsk garn – norske priser

Det var denne erkjennelsen som ga spiren til ideen om å åpne en garnbutikk på den populære ferieøya. Hun kontaktet Sandnes Garn, en av landets største garnprodusenter og en bedrift hun har handlet mye fra til butikkene i Troms. De trodde på tanken, og Walborg begynte både å undersøke hva det ville koste å etablere seg på Gran Canaria og hvor det var mulig å leie lokale.

Forretningsideen var blant annet at garnet ikke skulle koste mer å kjøpe på Gran Canaria enn i Norge, til tross for toll og flyfrakt. Det har hun lyktes med, og «Norsk Strikking» drives nå i sin sjuende vintersesong. Walborg og ektemannen Truls Møkleby, som er pensjonist, bor i egen leilighet i Arguineguin. Butikken er åpen fra oktober til ut i mars. Walborg gjør det meste av jobben, mens Truls holder orden på lageret og slår av noen ord med mennene som venter ute på gaten mens damene handler garn.

— Det er noen verdensproblemer som må løses, fleiper han.

img_0100
Til tross for flyfrakt og toll holder prisene norsk nivå og utvalget er upåklagelig.

Inne i butikken gir Walborg råd om garn og oppskrifter til de mange som er på jakt etter et håndarbeide å fylle kveldene med. Disse kan relativt kjølige også på Gran Canaria, og lunende strikkeplagg hører med til garderoben. Walborg Snarby har i hvert fall erfart at det er et brukbart marked for norskprodusert garn i ull og alpakka.

— Butikken er ingen gullgruve, medgir hun, men legger smilende til at «den rusler og går». Dessuten setter hun pris på alle de hyggelige kundene som snuser rundt i garnhyller og lar seg inspirere til å ta pinnene fatt. Noe særlig bedre enn å spre garnglede vet hun ikke om.

Følg Walborg på sosiale medier: https://nb-no.facebook.com/NorskStrikking/

 

 

 

One thought on “Strikkelykke på Gran Canaria

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s