De færreste reiser vel på et par ukers solferie på Gran Canaria for å strikke. Men den som er på langtidsopphold kan bli gal etter garn…..
Og det var nettopp dette Walborg Snarby ble slått av da familien for endel år siden tilbrakte to vintre i Arguineguin i håp om at sønnens astma ville bedre seg. Hjemme i Tromsø er Walborg eier av den godt besøkte butikken Snarby Strikkestudio. Garn, strikking og strikkeplagg har vært hovedinteresse og levevei i en årrekke.

Selv hadde jeg hørt rykter om en norskdrevet garnbutikk i kjøpesenteret Ancora i Arguineguin. Dit tok jeg kystbåten fra Puerto Rico og mitt korttidsopphold på en strikkevennlig terrasse nær Amadores-stranden. Denne gangen var kofferten full av garn, men jeg har opplevd panikken over å gå tom for garn på mer enn en reise. Da er det greit å kjenne til de lokale depotene.

En blid Walborg var opptatt med å hjelpe en innfødt kunde da jeg ruslet inn døren under skiltet «Norsk Strikking». Samtalen gikk lett og garnfaglig på spansk.
— Jeg har gått inn for å lære meg brukbart spansk, er Walborgs svar på rosen av hennes språkferdigheter. – Å beherske språket synes jeg man skylder det lokalmiljøet man bor i gjennom hele vinteren. Dessuten har jeg etter hvert fått en del spanske kunder. Særlig på lørdager kommer det damer ned fra Las Palmas for å handle norsk garn. Slike kvaliteter er ikke å få i andre garnbutikker på øya.
Allerede den første vinteren Walborg oppholdt seg på Gran Canaria oppdaget hun at det var så godt som umulig å få tak i skikkelig garn.
— De spanske butikkene fører stort sett garn i akryl. Garn i naturmaterialer som ull, bomull og alpakka er svært dyrt, fastslår hun.
Norsk garn – norske priser
Det var denne erkjennelsen som ga spiren til ideen om å åpne en garnbutikk på den populære ferieøya. Hun kontaktet Sandnes Garn, en av landets største garnprodusenter og en bedrift hun har handlet mye fra til butikkene i Troms. De trodde på tanken, og Walborg begynte både å undersøke hva det ville koste å etablere seg på Gran Canaria og hvor det var mulig å leie lokale.
Forretningsideen var blant annet at garnet ikke skulle koste mer å kjøpe på Gran Canaria enn i Norge, til tross for toll og flyfrakt. Det har hun lyktes med, og «Norsk Strikking» drives nå i sin sjuende vintersesong. Walborg og ektemannen Truls Møkleby, som er pensjonist, bor i egen leilighet i Arguineguin. Butikken er åpen fra oktober til ut i mars. Walborg gjør det meste av jobben, mens Truls holder orden på lageret og slår av noen ord med mennene som venter ute på gaten mens damene handler garn.
— Det er noen verdensproblemer som må løses, fleiper han.

Inne i butikken gir Walborg råd om garn og oppskrifter til de mange som er på jakt etter et håndarbeide å fylle kveldene med. Disse kan relativt kjølige også på Gran Canaria, og lunende strikkeplagg hører med til garderoben. Walborg Snarby har i hvert fall erfart at det er et brukbart marked for norskprodusert garn i ull og alpakka.
— Butikken er ingen gullgruve, medgir hun, men legger smilende til at «den rusler og går». Dessuten setter hun pris på alle de hyggelige kundene som snuser rundt i garnhyller og lar seg inspirere til å ta pinnene fatt. Noe særlig bedre enn å spre garnglede vet hun ikke om.
Følg Walborg på sosiale medier: https://nb-no.facebook.com/NorskStrikking/