Votter med mønster og mening

Min siste selbuvott ble strikket for circa 20 år siden. Heldigvis finnes det mer spennende alternativer enn de tradisjonelle, stjerneformede rosene.

Et hjemmestrikket vottepar er en kilde til varme og en følelse av omtanke. Hver høst har jeg planer om å overdrysse familie og venner med vottepresanger til jul. Slik blir det sjelden. Å strikke votter med mønster krever både til og konsentrasjon. Det er lett å gjøre feil når man hele tiden må telle masker i et mønster. Både TV-titting og en vinskvett er utelukket.

img_0137

Til gjengjeld blir hvert vottepar en personlig hilsen til mottageren. For eksempel har jeg en venninne som er ganske kattegal, og mer eller mindre bestandig har hatt en katt i husholdningen. Til henne fant jeg den perfekte kattevotten i Den store votteboka av Jorid Linvik (Vega forlag). Denne puttet jeg noe ureflektert i handlekurven en gang den var på supertilbud på Ark, og det var først nylig jeg oppdaget hvilket skattkammer som åpner seg. Jorid forteller i forordet at hun som barn fikk et par strikkede fuglevotter i gave av en tante. Hun ble svært ulykkelig da den ene forsvant. Da hadde tanken også mistet mønsteret, og det var ikke mulig å få strikket en erstatning.

Først i 2007 kom Jorid over mønsteret til de elskede fuglevottene. Uten særlig strikkeerfaring gikk hun trøstig i gang med et prosjekt som både var tidkrevende og førte til mye opprekking og mange ukvemsord. Men fuglevotter ble det. Da hadde Jorid både knekket koden for mønsterstrikk og var blitt hekta på votter. Bare fantasien setter grenser for hvilke motiv som lar seg gjenskape på en vott. Jorid var snart i gang med egen design. Hun driver strikkebloggen og mønsterbutikken joridweb.no (https://joridweb.com )  og har over 21 000 følgere på Facebook.

img_0006

Også oppskriften på hjertevottene til kjæresten er hentet fra Jorids vottebok. I motsetning til de to andre parene, har «Jorids julehjerte» et repeterende mønster som er lett å huske. De lot seg til og med strikke med halve oppmerksomheten rettet mot TV-skjermen.

img_0139

De kanskje kuleste, og med fredsmerket som motiv i hvert fall de mest politiske, rev jeg for noen år siden ut av Familien (2/2014). Vottene er designet av May Britt Bjella Zamori. Studentnevøen som mottok dem, var tilfreds med budskapet og så frem til å knytte never på Oslo Met.

 

Det neste votteprosjektet skal hentes fra den ferskseste votteboken på markedet: Strikk votter, sokker og luer av svenske Jenny Alderbrant (Vigmostad & Bjørke).

Men det blir neppe før til påskeferien.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s