Min danske favorittdesigner

Overfloden av strikkebøker som er kommet de siste årene har for min del også ført til økt bevissthet rundt de som designer klær og lager oppskrifter. Flere kan nevnes (og blir det etter hvert), men jeg må ganske umiddelbart slutte meg til den danske designer og blogger Lykkefanten. Hennes hyllest til en kollega lyder slik: «…. jeg er ret vild med Lene Holme Samsøe og hendes design».

IMG_3709
Egostrikk var fjorårets bok fra Lene Holme Samsøe og en oppfordring til å fylle egen garderobe med håndstrikkede plagg.

Selv er jeg kanskje ikke vill (vet at «vild» på dansk har en litt annen betydning enn norske «vill»), men i hvert fall veldig begeistret for samme designer, og det av flere grunner. En av dem er den litt sentimentale følelsen av at Holme Samsøes design minner meg litt om den glede jeg i ungdommen kjente da jeg hadde spart opp penger til å kjøpe et plagg fra danske In-Wear.

Det var i de tider da klær fortsatt kostet MYE i forhold til hva jeg hadde å rutte med, men til gjengjeld skapte både forventning og lykkefølelse. (I kroner og øre er jo prisene på klær i dag omtrent de samme som de var for 30 år siden).

Kjennetegnet In-Wear var avslappet damemote i bra kvalitet. Det er det i og for seg i dag også, men det finnes så mange lignende masseprodusenter at min gamle favoritt har druknet i mangel på interesse.

Enkle – og smarte

Lene Holme Samsøe er derimot ganske unik, ikke minst fordi hennes design er – nettopp – enkel og avslappet. Plaggene hennes er jevnt over enkle å strikke, men har alltid noen detaljer som setter et mer personlig preg. Man, det vil i denne teksten si jeg, kjenner seg fin i plagg designet av Holme Samsøe. Hun har også en god evne til å fornye seg, samtidig som hun gir oppskriftene en egen signatur.

IMG_1013-COLLAGE
Syntes denne jakken er så fin at jeg strikket to: den blå i angoragarn og den røde med én tråd Lace fra Drops og en tynn lintråd kjøpt i spole fra en svensk nettbutikk.

I likhet med mange kreative strikkere, har ikke Holme Samsøe designbakgrunn. Til sin norske Kollega Liv Sandvig Jacobsen, som hun har utgitt to koftebøker sammen med, forteller hun i et intervju på bloggen at hun opprinnelig er utdannet lærer. De siste tjue årene har hun arbeidet frilans som designer av håndstrikk, blant annet for norske Sandnes garn. I årenes løp har hun gitt ut en rekke strikkebøker, og har mange fan i Norge.

Egostrikk

De senere årene har Holme Samsøe  designet mye for barn. Siden jeg ikke har noe særlig med barn å strikke til, men absolutt har bidratt til venners garderober, ble jeg ekstra glad for fjorårets bok – Egostrikk. Der skriver hun i forordet: «En av strikkedrømmene mine nå for tiden er å strikke mer til meg selv. Etter flere år hvor jeg først og fremst har laget strikk til barn, er det ikke så mye håndstrikket å finne i min egen garderobe. Jeg kan se at jeg ikke er alene om stadig å utsette strikking til meg selv. Kanskje det er derfor begrepet egostrikk er kommet frem de seneste årene?»

IMG_3658
En helt enkel raglenstrikket genser i et råsilkegarn arvet etter en venninne. Den lille trekanten i boblestrikk gjør forskjellen.

Inspirert og med god samvittighet tok jeg fatt på å strikke til meg selv. Og det slo meg at denne prosessen ga meg den samme gleden som i unge år: jeg gikk rundt og gledet meg til å få et nytt plagg. Om ikke garninnkjøpene gjorde noe merkbart utslag i min økonomi, så investerte jeg tid.

Og var ganske lykkelig da plaggene endelig var montert og kunne tas i bruk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s