Gøy for guttemamma

Marianne Jansson Bjerkmans Strikk meg! er en allsidig strikkebok hvor de fleste kan finne oppskrifter å la seg inspirere av. Ikke minst mammaer som vil utstyre en guttepjokk med kul strikk.

Som mor til tre hankjønn vet jeg alt om hvor vanskelig det i sin tid var å komme over oppskrifter på litt gøyale gutteklær. For uten å strikke de helt enkle rillegenserne («lær-å-strikke»-gensere) som senere skulle bli Dorthe Skappels megasuksess, var min egen øvelse å forminske populære voksengensere. Det ble for eksempel strikket barneutgaver av – på den tiden – trendy design som Per Spook-genseren og Ellinor Flors genser med giraffer på fronten.

Strikk-meg-_Fotokreditering-Gyldendal (2)
I Strikk meg! finnes inspirerende oppskrifter på plagg til både store og små. Og ikke minst gutter. (Foto: Gyldendal).

Men det er egentlig en annen historie.

Egen design

Denne posten skal handle om begeistringen over å få Mariann Jansson Bjerkmans Strikk meg! tilsendt som presseeksemplar fra Gyldendal forlag. Den byr på 70 oppskrifter til barn og voksne – i spennet fra enkle småplagg til jakker og gensere med noe utfordrende strukturstrikk og flerfarget mønster.

Det var en bok jeg gjerne skulle hatt for et kvart  hundreår siden, da min egne gutter var små. Som strikkemamma Marianne forteller i et intervju med Halden i 2014 Arbeiderblad:

  • — Det finnes veldig mange fine strikkemønstre til jenter, og det er jo bra, men jeg synes guttene skal ha noe eget de også. Poenget er å ha noe som er litt annerledes.

Marianne, som av utdanning er master i matvitenskap og produktutvikler for Den Lille Nøttefabrikken, er selvlært både som strikker – og designer. Hun ble bitt av strikkebasillen da hun gikk gravid med sin første sønn.

M24A6145
Lekker sommerstrikke til både jente og gutt. (Foto: Marianne Jansson Bjerkman).

Riktignok hadde moren lært henne å strikke i oppveksten, men det var internett og gamle strikkebøker som ble kilden til nye ferdigheter. Snart hadde hun selvtillit nok til å eksperimentere med egen design. Resultatet er blant annet blitt designersuksesser som «Snøløvgenseren» og «Marygenseren».

M24A5376
Det enkle, men effektfulle Mary-mønsteret er blitt strikket i utallige versjoner – både som jakke og genser. (Foto: Marianne Jansson Bjerkman).

I Strikk meg! finnes oppskrifter til begge de populære plaggene, fra babyvarianter, til sid jakke til en frossen mamma og barsk turgenser til en voksen kar. Felles for alle oppskrifter er at de er pedagogisk forklart og absolutt forståelig en selv en ikke veldig øvet strikker.

Den største utfordringen er faktisk å velge ut hvilket plagg å starte med. I min nærmeste krets finnes det nemlig ikke lenger en liten gutt å strikke til……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s