Strikk med politisk stikk

I flere år har jeg moret meg med å strikke små budskap inn i ullgenserne. Det var derfor en sann fryd å lage en Bernie Sanders-genser før presidentvalget i 2016.

IMG_2039
Genseren med støtte til Bernie Sanders ble bestilt av sønn Jakob og er strikket på den enkleste måten. Men neppe noen som har maken?

Åtte år tidligere hadde en kunststrikker av et helt annet format enn meg kastet seg inn i den amerikanske valgkampen. ”Vote Obama 2008” stod det på Lisa Anne Auerbachs grønne genser. Det var jo faktisk en oppfordring som det amerikanske folket fulgte.

Lisa Anne Auerbach er inititivtager til bevegelsen Revolutionary knitters. For noen år siden fant hun en bok i en garnbutikk i Santa Monica. Tittelen var Everyday Knitting. Forfatteren Annemor Sundbø, pedagogen og fillesamleren som mer enn noen annen har jobbet for å ta vare på de norske strikketradisjonene.

Den revolusjonære strikker Lisa Anne forteller i et intervju i forbindelse med en utstilling hun senere laget sammen med Sundbø: — Det var den mest spennende strikkeboken jeg noengang hadde sett, og jeg kunne ikke legge den fra meg. Jeg var forbløffet over den utrolige variasjon i farger og intrikate mønstre.  Stripene i mønstrene var som linjer på et skriveark. Det slo meg at jeg kunne strikke inn bokstaver med et politisk budskap, og samtidig ta vare på en koftemote som alltid vil være klassisk. Håpet er at genserene mine skal oppleves som vakre også blant dem som ikke er enige i de innstrikkede slagordene.

Strikking fremfor foto

Egentlig skulle multikunstneren Lisa Anne Auerbach bli fotograf. Det var det hun studerte de første college-årene ved universitetet i Boston. Dette var tidlig på 1990-tallet, og før fotografiet ble digitalt. Da hun var uteksaminert fra skolen,  hadde hun ikke lenger tilgang på mørkerom og fikk ikke laget bildene sine. I stedet lærte hun seg å strikke.

— Den gangen var jeg inspirert av genserne til gitaristen i bandet Cheap Trick. Han bar fantastiske kreasjoner, og det slo meg hvor mye mer virkningsfullt det ville være med slagord på en strikkegenser enn bokstavtrykk på en t-trøye. Jeg bestemte meg for å lære å strikke og lage mine egne gensere. I det arbeidet var også Annemor Sundbøs andre bok på engelsk, Setedal Sweaters, ytterligere en inspirasjon. Den brakte meg inn i en fascinerende lek med lus i mønstrene.

Politisk strikking

Selv ble jeg ganske fascinert av Auerbachs gensere, ikke minst etter å ha sett utstillingen Chicken Strikken i Malmö Konsthall i 2012. Lisa Anne Auerbach var blitt i fyr og flamme da hun under et besøk i Oslo i 2010 ble introdusert for det særskandinaviske fenomenet «hønsestrikk».  Som «revolusjonær strikker» hadde hun trodd seg ganske alene inntil hun støtte på de gamle strikkeplaggene hun ble vist i Oslo.

«Å oppdage denne eksperimentelle og radikale formen for tekstilarbeide var som å finne igjen et lenge forsvunnet familiemedlem» bekjente hun i katalogen «Chicken Strikken».  Da hadde hun spesialdesignet 25 gensere til utstillingen i Malmö.

IMG_1028
“Storebror ser deg” ble strikket til en NTNU-student som var mer enn middels opptatt av politikk og datadirektiver.

— Med denne utstillingen ønsket jeg å introdusere hønsestrikk for en ny generasjon. De genserene er inspirert av hønsestrikk, og noen av motivene var gjengangere på 1970-tallets gensere, men de nye genserne åpner seg mot sin egen samtid. De er ikke ment å være retro eller nostalgi, men å bringe hønsestrikk-estetikken inn i vår tid.

Den mest oppsiktsvekkende av de nye plaggene, Zlatan-genseren, var definitivt mer markering enn estetikk. «En äkta svensk från Rosengård» stod det å lese på ryggen til genseren som de ansatte kaptes om å bære. Det helt spesielle med «Chicken Strikken» var nemlig at de ansatte var utstillingen. I mer enn tre måneder gikk samtlige ansatte på kunsthallen kledd i varme, dobbeltstrikkede ullgensere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s