Marias favorittgenser

Som guttemamma har Hello Kitty passert utenfor min radar. Først da det kom ei jente i familien dukket også det japanske kattedyret opp.

Som en halvpassé kulturradikaler med unge voksneår på 1970-tallet har jeg vel alltid irritert meg litt over klesmessig uniformering inspirert av tegneseriefigurer. Mener å huske at jeg sa bestemt nei da en av guttene ønsket seg t-trøye med skilpaddefigurer på.

Derimot ble jeg ganske fascinert over unge Marias (6) begeistring over Hello Kitty. Og fant ut at jeg skulle forsøke å strikke en genser til henne. Selve figuren fant jeg en rekke strikkede utkast til nettet. Jeg kopierte en rutearktegning som i antall masker ville passe til en genser som skulle strikkes i størrelse 6 år. (En slags oppskrift følger på slutten av posten). For mottagerens del visste jeg også at fargene var svært avgjørende. Rosa – eller til nød lilla – var yndlingsfargene.

Japansk og sukkersøt

Det var mens jeg holdt på med denne genseren, at jeg oppdaget at Hello Kitty er omtrent like gammel som mine fordommer mot masseproduserte klær med tegneseriefigurer på. Jeg hadde hele tiden tenkt at det var noe amerikansk Disney-søl som falt helt i gjennom i sammenligning med for eksempel Tove Jansson Mummi-univers.

Det siste mener jeg i og for seg fremdeles, men ikke desto mindre en jeg imponert over hvordan denne naivistiske kattefiguren har kunnet fascinere små jentebarn i mer enn 40 år. Svaret fant jeg i en meget interessant kronikk av Guri E. Hanem i Adresseavisen: «Den mest vanlige forklaringen er at den er søt. Fryktelig søt.»

Hanem er lektor ved Institutt for for kunst- og medievitenskap ved NTNU, og har forsket mye på japansk populærkultur. Og ikke minst den søteste delen av den.

Nysgjerrigheten hadde fått meg til å google «Hello Kitty». I Hanems kronikk kunne jeg blant annet lese at Hello Kitty ble skapt av designeren Yuko Shimizu på oppdrag for det japanske Sanrio-konsernet i 1974. Dette er et firma som har spesialisert seg på brevpapir, notisbøker, skoledagbøker og så videre. Opprinnelig var den munnløse katten helt uten historie, bare søt. Hanem forteller at etter hvert som populariteten økte, tvang det seg frem en fortelling. Kitty ble gitt identitet som hvit, britisk kattunge som elsket pai og svart te med melk. Hun fikk foreldre, etternavnet White, og en tvillingsøster. Det ble opplyst at hun veide det samme som vekten av tre epler, og at hennes livsoppgave var å få venner over hele verden.

At Kitty ikke har noen munn ( i følge sine kommersielle eiere kan hun derfor snakke hjertets språk) er det mange kritikere som har hengt seg opp i. De mener at det er betenkelig at en figur som er en så vesentlig del av unge jenters visuelle verden, ikke har noen munn å snakke med. På den måten er hun umyndiggjort, uten evne til å ytre seg –  og representerer et uheldig og underdaning ideal for jentene.

Blant de mange som elsker å hate Hello Kitty er feministene som kritiserer det faktum at hun som forbilde for mange unge jenter ikke kan ytre seg. Men i opprinnelseslandet, der søthet er en dyd,  er hun blant annet utnevnt både til FN-ambassadør og offisiell ambassadør for japansk turisme.

IMG_2510
Med Hello Kitty-figurer som bord nederst er genseren strikket i tynt alpakkagarn. Perfekt for en litt kjølig sommerdag. 

Selv sluttet jeg å mene noe som helst om Hello Kitty da jeg opplevde Marias gledesutbrudd over genseren. Det var en helt annen reaksjon enn da hun for eksempel ganske likegyldig åpnet pakken med en Marius-genser.

 

DIY-tips:

Hello Kitty-genser

Mine strikkeprosjekter følger stort sett mitt eget hode – og erfaring – når det kommer til maskeantall og så videre. Jeg fant frem en oppskrift på Mariusgenser med rundfelling (fra boka «Norsk småstrikk», redaktør Karen Marie Vinje), og regnet meg frem til maskeantall og lengder utfra denne. Et vesentlig poeng er å legge opp et antall masker som er delelig på 20 – som er masketallene i Kitty-figurene.

Marias genser er strikket i alpakkagarn fra Drops, på pinner 2 ½ i vrangbordene og resten på nr 3.

Jeg la opp 242 m på rundpinne 2 ½. Hadde regnet ut at det  ville gi plass til 11 Kitty-figurer nederst på genseren.

Hello Kitty - Stitch Fiddle

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s