Strikkeskole i Kina

Yangshuo-XuBeihong-00-DP2Q0036
De smale gatene i Yangsho hviler under bratte, grønnkledte sukkertoppfjell. Foto: Wikimedia Commons.

 

Med et strikketøy mer eller mindre konstant mellom fingrene, har jeg mange strikkeminner fra reisene mine. Det merkeligste – og muntreste – er fra sørlige Kina.

Etter dager i smogtette og støyende Beijing, og enda tettere smog på veien til terrakottasoldatene i Xian – var vi kommet til Yangshou i sørlige Kina. Med ett befant vi oss i et landskap så vakkert at det ikke er til å unngå å benytte klisjeer i beskrivelsen.

kina-marit 437
Landskapet rundt Li-elven er nesten uvirkelig vakkert. Foto: Marit Sørvald. 

Det var rett og slett en «paradis på jorden» og «ta-pusten-fra-meg»-opplevelse. Rundt den seigflytende Li-elva reiser det seg tusenvis av irrgrønne, bratte sukkertoppfjell (karstformasjoner på fagspråket), omgitt av frodige rismarker. Endelig kunne vi både puste inn frisk luft og klype oss litt i armen.

Yangshou befinner en times biltur sør for flyplassen i Guilin. Med sine rundt 300 000 innbyggere er den etter kinesiske forhold som en knøttliten landsby å regne. Den ble oppdaget av backpackere på 1980-tallet (og er fremdeles full av rimelige overnattingsmuligheter).

De siste 20 årene har byen i betydelig grad levd av turisme – med tilbud både om elvecruise,  rundtur i stalakitthuler og guidet «safari» ute på bondelandet med innlagt stans på en enkel gård.

Blide strikkere

Men turismen har ingenlunde gjort byen sjelløs. Det gir eksotisk lykkefølelse å vimse ut og inn av butikkene i de trange gatene. Eller ikke la seg friste av restaurantmenyer som har både hund og slange på menyen, men velge sterktkrydrede kyllingretter i stedet. Et sted går grensen for å tilpasse seg lokale skikker.

kina-jens-kr 067
En av strikkedamene låner mitt strikketøy for å se om teknikken sitter. Foto: Jens Kristian Thune.

Etter rundturen langs elven og gjennom rismarkene, hadde vi gitt den noe overivrige guiden vår fri. Dagen hadde til da vært så full av inntrykk (og dårlig engelsk med kinesisk vri) at vi hadde behov for å rusle på egenhånd – eller bare sitte på en kafé og kope.

Vi hadde bestilt hvert vårt glass med hvitvin på en hjørnekafé med vidvinkelutsikt til det myldrende folkelivet i gaten. For meg også en mulighet til noen runder med strikkepinnen.

Det var da jeg løftet blikket opp fra dette at jeg oppdaget de ivrige og smilende damene som med ett omringet meg.

At en lyshåret dame med stor nese vekker oppsikt blant kinesere var ingen ny erfaring, men denne gangen var oppmerksomheten rettet mot fingrene mine. Av faktene i måten de kommuniserte seg i mellom på, skjønte jeg at det var teknikken – og farten de – hang seg opp i. Og som fikk dem til å le av begeistring.

Ville lære teknikken

Et par av dem hentet frem sine egne strikketøy, og viste hvordan de strikket, nemlig ved å kaste garnet over pinnen for hver eneste maske. Dette er en teknikk som vi bare benytter når vi strikker mønster med flere farger. Den er langt mer tidkrevende enn å ha tråden liggende over venstre pekefinger slik jeg i barndommen lærte å strikke.

kina-marit 356
Elevene følger ivrig med for å lære ny strikketeknikk. Foto: Marit Sørvald.

De kinesiske damene fikk meg til å skjønne at de også ville lære å strikke slik jeg gjorde. Fire-fem av dem hang oppmerksomt over meg før de ga tegn til at de ønsket å forsøke selv.

Samtlige, inkludert de tre jeg var på reise sammen med, holdt på å le seg i hjel over det spesielle opptrinnet. Det var da en i mitt reisefølge forslo mulig sysselsetting i pensjonistårene:

– Hva med å starte strikkeskole i sørlige Kina? Så kan vi andre sitte på kafé og drikke vin…..

One thought on “Strikkeskole i Kina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s